Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Povijest Funtane

Funtana je zadržala tipičan izgled primorskog sela. Starosjedioci su se prije okretanja turizmu isključivo bavili ribarstvom i poljodjelstvom jer je more koje oplakuje obale Funtane bogato ribom, a zemlja izuzetno plodna. O tome svjedoče i ostaci arhitrava iz antičke vile u Val Canelli, obližnjoj uvali Valkanela, koji su ukrašeni girlandama – vijencima od lišća i plodova što vise na rogovima volovskih lubanja. A to pak zorno svjedoči o obilju.

Naselje Funtana razvilo se na uzvišenju uz kaštel i župnu crkvu koje je podigao Bernardo Borisi, gospodar Funtane, početkom 17. stoljeća.

Raniji podaci o ovome mjestu uglavnom se odnose na luku i obližnje izvore žive vode po kojima je mjesto dobilo ime.

O imenu Funtane

U davna se vremena Funtana zvala Fontana Georgiana što se vidi u investiturama biskupa Pacea da Vedano iz Trsta (1331.) koji je Funtanu dao u zakup plemiću Andrei Dandolu Venetu.

Spominje se i kao Val de Fontane (Uvala Funtana) pa Fontane di Pace (Izvor mira) i Portus Fontane (Luka Funtana).

Od granice vrsarske grofovije, Val Fomazina do Val Sepera, prema Poreču protezala se funtanska grofovija – Contea di Fontane, odnosno nakon 1781. godine funtanski kotar, Disretto di Fontane.

U Funtani se za boravka P. Petronija krajem 17. stoljeća posebice isticao funtanski kaštel koji se, prema njegovim zapisima smjestio četiri milje od Poreča i jednu milju od Vrsara. Petronije je Funtanjanima ostavio lijepu uspomenu: crtež Funtane iz 1681. godine.

Funtanjanski izvori

S dva lijepa izvora slatke vode u blizini mora služili su se žitelji kaštela i ostalih udaljenijih mjesta za vrijeme ljetnih suša. Voda se prevozila u bačvama, kaštelanama.

Funtanski su izvori za vrijeme plime, kada puše jugo, bili zaplavljeni slanom vodom, međutim, čim bi prosla plima, voda je opet bila slatka i veoma dobra.

Mnoge su staze i puteljci iz bliže i daljnje okolice Funtane vodili do tih izvora jer ovaj dio Istre ne obiluje vodom – izvorom života. Kada danas suvremeni putnik navrati u Funtanu susrest će se sa sloganom Funtana – na izvorima prijateljstva koji podsjeća na darove prirode i humanističko opredjeljenje domaćina.

Grofovi Borisi

Povjesničari su zabilježili da je u ovome kraju u 15. i 16. stoljeću zbog malarije pomrlo puno žitelja. Da bi se oranice mogle obrađivati feudalni su gospodari naseljavali ovo područje izbjeglicama iz područja koja su zauzeli Turci.

Funtanom su vladali grofovi Borisi iz Kopra, gdje su pristigli iz Bara, tadašnje Duklje. U drugoj polovici 16. stoljeća mletačka vlast dozvoljava Borisiju da se tu nastani. Godine 1595. Senat mu svečano potvrđuje pravo na Funtanu, a 1648. ovoj obitelji dodjeljuje titulu nasljednih grofova. To će im potvrditi i car Franjo I početkom 19. stoljeća. Borisi su tako nasljedni gospodari Funtane do ukinuća feudalizma u Istri u drugoj polovici 19. stoljeća.

Plemić Bemardo iz znamenite dukljanske i barske obiteiji Borisi dao je sagraditi kaštel i crkvu oko kojih se dograđuju obiteljske nastambe, tipično istarske kamene kuće. U njima obitavaju poljodjelci i ribari koji se čak, mada neznatno, okreću pomorstvu i brodogradnji.

Funtana danas

Funtana je danas mjesto koje nije stisnuto samo uz kaštel i crkvu. Obiteljske kuće podignute su i s jedne i s druge strane prometnice Poreč – Vrsar, a gotovo da i nema obitelji koja pod svoj krov tijekom ljeta ne primi goste.

I jos nešto: u Istri skoro da i nema primjera, kao što je to u Funtani, da je na tako malom prostoru toliko ugostiteljskih objekata – restorana, gostionica, konoba, caffe barova…

Na ovom prekrasnome priobalju, od Zelene lagune prema Poreču do Valkanele prema Vrsaru, nekoliko je kampova i hotela s raznovrsnom gastronomskom, ali i sportsko-rekreacijskom ponudom. Ovdje se u jednome ljetnome danu može odjednom smjestiti dvadesetak tisuća gostiju.

U svom turističkom djelovanju Funtana nije beznačajna, što svjedoči i svojedobno visoko priznanje: proglašena je najturističkijim malim mjestom na Jadranu. Ljudi su ovdje vrijedni, vole svoj kraj i svoje mjesto koje, kao što se zorno vidi, danomice mijenja izgled. Na radost i veselje žitelja, ali i namjemika.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana